NEDERLANDS

Alex Hijmans (Heemskerk, 1975) is schrijver en woont sinds 2008 in de Braziliaanse miljoenenstad Salvador. Daarvoor woonde hij twaalf jaar in Ierland, waar hij Iers en journalistiek studeerde. Hij houdt van boeken van papier en inkt, van zelfgebakken bananenbrood en boksen.

Alex’ literaire carrière nam vlucht nadat hij naar Brazilië verhuisde. In acht jaar tijd verschenen van zijn hand zes boeken in het Iers, een biografie in het Engels, en Onder de zoden, een vertaling van Cré na Cille, het meesterwerk van de Ierse schrijver Máirtín Ó Cadhain.

De daaropvolgende zeven jaar werkte hij aan Een man om voor te knielen, zijn romandebuut in het Nederlands.

Zijn non-fictiewerk Favela en de verhalenbundel Gonta werden bekroond met de Oireachtas-prijs voor best Ierstalig proza en staan evenals de roman Aiséirí bij verscheidene Ierse universiteiten op de leeslijst van de studierichting Iers; Aiséirí werd opgenomen in de literaire canon ’50 Irish Books’. Twee verhalen uit zijn meest recente bundel Idir dhá thír staan op de verplichte leeslijst voor Ierstalige middelbare scholen en in 2022 werd hij genomineerd voor de Oireachtas-prijs voor beste Ierstalige columnist.

Alex’ korte verhalen verschenen in het Nederlands in Passionate en KortVerhaal, in het Engels in Wasafiri en Crannóg Magazine, en in het Iers in Comhar en Irish Pages.

Hij schrijft elke week twee columns voor de Ierse nieuwssite Tuairisc.ie (waarvan één over creatief schrijven), doet ad hoc vertaal- en redactioneel werk, en leest voor het slapengaan Tove Jansson.